ספר ילדים חדש: מה הופך אותנו למיוחדים?

 

יום ראשון 22 בפברואר 2009 02:51 מאת: דורעם גונט

 גלריה

 

ממה אנחנו עשויים? למה קשה לנו לקום בבוקר ואיך פועל המוח שלנו? ספר הילדים החדש, "כי זה עושה אותי כזה", לוקח את הקוראים למסע ייחודי לחקר הנפש והגוף, בעזרת חידונים, מבחנים וניסויים שיצליחו לרתק גם את ההורים.

האם שאלתם את עצמכם מדוע אנשים מסוימים הם אנשי בוקר, שמזנקים מהמיטה בשעה מוקדמת ללא כל קושי ומתמוטטים מעייפות בשעת ערב מוקדמת, ואילו אחרים הם ציפורי לילה שלא מצליחים לגרד את עצמם מהמיטה בבוקר אך מתמלאים אנרגיה רעננה לקראת לילה?

על פי הספר "כי זה עושה אותי כזה" (תרגום לא מוצלח לשם באנגלית 'What Makes Me Me?') יש לעניין הסבר פשוט בתכלית: אנשים בעלי שעון ביולוגי שהמחזור שלו ארוך מ-24 שעות, מתקשים לקום בבוקר וממשיכים את היום אל תוך הלילה. אלה שמחזור השעון הביולוגי שלהם קצר מ-24 שעות, לעומת זה, מקיצים בקלות אך מתעייפים מוקדם יותר. מכיוון שאורך המחזור הממוצע של השעון הביולוגי האנושי הוא 24 שעות ו-18 דקות, רוב בני האדם רוצים להמשיך לישון בבוקר (ומעתה כשמעירים אתכם מהשינה בשעות שבהן כולם כבר מתפקדים, תוכלו להרים ראש ולענות תוך פיהוק: אני לא עצלן חסר תקנה. פשוט יש לי שעון ביולוגי עם מחזור ארוך במיוחד).

עשרות רבות של סוגיות הנוגעות לגוף האנושי ולמוח האדם, מהחומרים שמהם אנחנו עשויים, דרך אופני הפעולה של המוח ותהליכים שונים בגוף, ועד ההשפעות של גנטיקה וסביבה על האופי והאישיות שלנו - כל אלה דחוסים לתוך כמעט מאה עמודי כרום צבעוניים, בטקסטים קצרצרים וקלילים ועם שפע של תמונות, שרטוטים ופירוטכניקה אינפו-גרפית, כמיטב המסורת של ההוצאה הבריטית המעולה דורלינג קינדרסלי, שמתמחה בספרי עיון מאוירים לילדים.

את המידע הרב מעביר הספר בדרכים רבות, שנועדו להקל על עיכולו ולהפוך אותו ידידותי ומזמין לילדים ומבוגרים כאחד: פרטי טריוויה מעניינים, שאלות נפוצות, מבחני אינטליגציה, שאלוני "בחן את עצמך" ושפע של דוגמאות ומיני-ניסויים, שהקוראים יכולים לבחון מיד על עצמם (האם הקמיצה שלי ארוכה מהאצבע המורה, איזו מעיני היא הדומיננטית, למה אני משלב ידיים תמיד באותה הצורה - ומה המשמעות של כל אלה).

מחבר הספר הוא פרופ' רוברט וינסטון, רופא, פוליטיקאי, איש אקדמיה, וסלבריטי-אינטלקטואל יהודי-אנגלי, שהתפרסם בעיקר כמגיש סדרות תיעודיות מעולות בבי-בי-סי, ובהן "ילד בן זמננו" ו"הגוף האנושי" (בבריטניה, מן הסתם, די בתמונת דיוקנו החייכנית עם השפם העבות כדי למכור את הספר).

הניסיון לכלול כל כך הרבה בכל כך מעט, לגעת בסוגיות עצומות שהמדע מתחבט בהן (לעתים קרובות עדיין ללא פתרון) באמצעות טקסטים שמצטמצמים בדרך כלל ל-30 עד 100 מלה - מבטיח שטחיות ומגביל מאוד, באופן טבעי, את העומק של המידע. לא תמיד השאלות שמעוררת הקריאה מוצאות מענה, ולו ראשוני, בספר עצמו. בגרסה העברית גם נראה שלפעמים חלק מהמידע הולך לאיבוד, או מתערפל, בגלל מגבלות שפה או תרגום.

עם זאת, הפורמט בהחלט מספק גירוי ראשוני לילדים סקרנים (ולמבוגרים שיקראו אתם את הספר, במקרה של ילדים קטנים), שממנו אפשר תמיד להרחיב בשיחה או באמצעים אחרים. מבחינת רמת הקריאה הספר מכוון לילדים בכיתות האמצעיות של בית הספר היסודי ומעלה, אבל חלק מהמידע מתאים לגדולים יותר, וחלקים לא מבוטלים בו עשויים לעניין את כולם: מילדים שעדיין אינם קוראים לבד, ועד מבוגרים שהשעון הביולוגי שלהם גרם להם לנמנם ברוב שיעורי הביולוגיה.

"כי זה עושה אותי כזה". מאת רוברט וינסטון. הוצאת עם עובד (המהדורה המקורית בהוצאת דורלינג קינדרסלי הופיעה ב-2005). מאנגלית: ברוריה בן-ברוך, ייעוץ מדעי למהדורה העברית: צבי שבייד. 96 עמודים, 90 שקלים.